Preverbale logopedie

Preverbale logopedie betekent: voor het kind is begonnen met praten.  

Bij preverbale logopedie wordt er behandeling gegeven aan baby’s en jonge kinderen met eet- en drinkproblemen.  Wanneer een kindje geboren is kunnen er problemen ontstaan bij borst- of flesvoeding of de overstap naar het eten van hapjes en vaste voeding. Dit kan veel spanning opleveren voor zowel ouder(s) als kind. De preverbaal logopedist kan hierbij helpen.  

De behandeling bestaat uit het verbeteren van de mondmotoriek en het gevoel in de mond. De preverbaal logopedist geeft adviezen en begeleiding aan de ouders en nabije omgeving. Een goede ontwikkeling in de preverbale periode is van belang voor de start van de taal- en spraakontwikkeling.  

 

Wanneer kan preverbale logopedie helpen? 

  • Problemen bij het drinken uit de borst en/of fles; 
  • Op- of afbouwen van sondevoeding 
  • Problemen bij lepelvoeding, zonder/met stukjes  
  • Overgevoeligheid in en rondom mondgebied, kokhalzen  
  • Problemen bij het drinken uit de beker 
  • Problemen met vaste voeding 

      

Behandeling na verwijzing 

De behandeling met preverbale logopedie gaat van start na verwijzing van uw huis-, kinder- of jeugdarts. Dit is belangrijk omdat er door de arts moet worden nagegaan of er onderliggende medische problemen zijn die de moeilijkheden rondom het mondgebied kunnen veroorzaken.  

De behandeling wordt het liefst thuis gegeven in vertrouwde omgeving van kind en ouder(s). Dit is niet altijd mogelijk waardoor de behandeling ook op de praktijk plaatsvindt.  

Wij willen graag dat uw kind zonder problemen, veilig en met veel plezier eet en drinkt.